Damar sertliği karşı aşı mucizesi

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 29 Nisan 2008 08:40, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57

?Damar sertliği' aşıyla önlenecek

Ayşegül Aydoğan Atakan

İsveçli Prof. Nilsson, damar sertliğini önleyen ve hatta gerileten bir aşının 1 yıl sonra insanlarda deneneceğini açıkladı

Besin ve oksijeni taşıyan atardamarlarda tıkanıklıklara yol açan damar sertliğini önleyecek aşı, 1 yıl sonra insanlarda denenecek. İsveç Malmö Üniversite Hastanesi'nden Prof. Dr. Jan Nilsson yüksek LDL seviyesine sahip hayvanların kullanıldığı deneylerde damar sertliğini önleyen, hatta gerileten aşı geliştirdiklerini belirtti. Nilsson, aşının oluşan plakları geriletmede de başarılı sonuçlar verdiğini kaydetti.

Avrupa Ateroskleroz Derneği Genel Sekreteri Prof. Dr. Lale Tokgözoğlu'nun başkanlığını yaptığı, Avrupa Ateroskleroz Derneği'nin (EAS) Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı'nda düzenlediği 77'inci Uluslararası Kongresi'nin basın toplantısı dün yapıldı.

?İyi kolesterolünüz düşük'

8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal'ın doktorlarından ABD Cornell Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Antonio Gotto, basın toplantısındaki konuşmasında, ?Damar sertliğinden korunma ve tedavi; güncel durum ve gelecekte bizi bekleyen zorluklar? konusunda bilgi verdi. Gotto, kötü kolesterol LDL'nin düşürülmesiyle damar sertliği riskinin düşürüldüğünü vurguladı.

Özal'ın, 1981'de Houston'a geldiğinde kalbinde damar tıkanıklığı olduğunu anlatan Gotto, 3-4 aylık bir diyet ve egzersiz programıyla ciddi ölçüde kilo verdiğini, 14-15 yıl daha yaşadığını kaydetti. Quebec Kalp Enstitüsü'nden Prof. Jean Pierre Despres ise bel çevresinde biriken yağların düşük HDL'yle yakından ilişkisi bulunduğunu söyledi.

Prof. Nilsson ise damar sertliğini önleyen hatta gerileten aşı çalışmasından bahsetti.

Hayvanlarda sonuç iyi

Yüksek LDL seviyesine sahip hayvanların kullanıldığı deneylerde aşı sayesinde plak oluşumunda yüzde 70 düşüş elde edildiğini anlatan Nilsson, insanlarda da 1 yıl sonra ilk denemelere başlamayı planladıklarını söyledi. Aşının sadece plak oluşumu ve damar sertliğini önlemede değil, oluşan plakları geriletmede de başarılı sonuçlar verdiğini vurgulayan Nilsson, aşının yılda 1-2 kez yapılarak 6 ay ila 1 yıl koruma sağlayabileceğini belirtti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber